Oud-premier Balkenende liet alcohol binnensmokkelen in paleis emir

SCHIPLUIDEN - Jan Peter Balkenende heeft tijdens zijn periode als premier bier laten binnensmokkelen in het paleis van een emir in een alcoholarme oliestaat.
Dat onthulde Balkenende woensdag zelf tijdens een lezing in Schipluiden. De
hield daarbij een uitvoerig pleidooi voor meer creativiteit. Een voorbeeld daarvan was hoe medewerkers van de ambassade in het - niet bij naam genoemde - land hem een paar blikjes alcohol brachten.
Balkenende belandde in de Golfstaat nadat hij op bezoek was geweest bij de Nederlandse troepen in Afghanistan. Op de terugweg moest hij een tussenstop maken. Daarbij werd hij uiterst gastvrij ontvangen door de emir. Een prachtige kamer in het paleis, een heerlijk diner. Maar … geen biertje. Terwijl de premier daar wel trek in had.

Koffertje

Een medewerker van de ambassade bracht uitkomst. Hij meldde zich met een Rode Kruiskoffertje bij de poort van het paleis. Toen een wacht hem vroeg wat erin zat, gaf de man geen krimp. En antwoordde met stalen gezicht ‘The medicine for the prime minister’. Waarop hij mocht doorlopen.
Eenmaal in de kamer van de premier werd duidelijk wat de inhoud was. Een paar blikjes met dat waar Balkenende zo’n trek in had, gebrouwen in Zoeterwoude.

Wereldtentoonstelling

De oud-premier hield tijdens de Midden-Delfland lezing 2016 ook een hartstochtelijk pleidooi voor de World Expo 2025. Rotterdam wil dan de wereldtentoonstelling gaan organiseren en krijgt daarvoor steun van de omliggende gemeenten, verenigd in de Metropoolregio.
Volgens Balkenende is het heel belangrijk om de blik vooruit te richten. ‘Ik ben een voorstander van grote projecten. Zo werk je ergens naartoe.’