Krakers op Scheveningen weten van geen wijken: tweede kraak in korte tijd

DEN HAAG - De groep krakers aan de Badhuisweg op Scheveningen is voorlopig niet van plan om daar weg te gaan. Het voormalige kantoorpand is sinds begin februari gekraakt. En als het aan de krakers ligt, blijven ze daar, ondanks de koude temperaturen en het ontbreken van elektriciteit en stromend water.
Harry Blom is een van de krakers die sind begin deze maand in het pand zit. Hij kraakt al ruim 10 jaar. 'De temperaturen zijn wel vervelend', legt hij uit. 'Maar het blijft geen winter. En alles wat er nu niet is, kan nog komen. Ondanks dat het wel afzien is.'
En toeval of niet, het pand aan de Badhuisweg ligt op een steenworp afstand van een aantal huizen aan de Harstenhoekweg, die ook begin februari werden gekraakt. ' Wij wisten niet van elkaar dat we dat gingen doen. Dus in zoverre is het toeval. Wij zijn niet dezelfde groep. Maar gezien het gebrek aan woonruimte is het wat mij betreft geen toeval', zegt Blom.

Gemengde gevoelens

In de buurt wordt gemengd gereageerd op het nieuws van de komst van een groep krakers. 'Ik heb er gemengde gevoelens over, maar ik hoop dat ze het een beetje netjes houden', aldus een man die tegenover het pand woont.
Duidelijk is wel dat het vervallen pand een doorn in het oog is. 'Het is zo'n prachtige buurt, maar het gebouw begint nu wel heel erg groen en vervallen te worden. En dat is jammer. Dit is het aangezicht van Scheveningen', legt een buurvrouw uit.

Geboefte

In de Haagse politiek zorgen de kraakacties in ieder geval voor flink wat ophef. De VVD in de Haagse gemeenteraad wil dat de krakers van de drie panden aan de Harstenhoekweg een strenge straf krijgen. Terwijl de Haagse Stadspartij het goed vindt dat mensen in actie komen tegen leegstand. Groep de Mos/Ouderenpartij noemt de krakers 'geboefte'.