Baldewsingh: Rijksoverheid moet ook anoniem solliciteren invoeren

Rabin Baldewsingh
Rabin Baldewsingh
DEN HAAG - Het zou goed zijn als de Rijksoverheid, net als de gemeente Den Haag, anoniem solliciteren invoert. Dat zei wethouder Rabin Baldewsingh donderdagavond in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Zo moet discriminatie op afkomst tegen worden gegaan.
De gemeente Den Haag begon in januari met het
van sollicitanten. Als gevolg daarvan is het aantal sollicitanten met een multiculturele achtergrond met 20 procent gestegen, zegt Baldewsingh. 'Dat is aanmerkelijk meer.'
'Ik denk dat het goed zou zijn als de Rijksoverhied nu zegt: laten wij nu ook het anoniem solliciteren invoeren. Dat heeft David Cameron ook gedaan en hij heeft navolging gekregen bij de BBC', zei Baldewsingh, die hoopt dat ook in Nederland bedrijven zullen volgen.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken meer doet tegen arbeidsdiscriminatie. Dat bleek donderdag tijdens een debat van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit juni 2015 naar discriminatie van Haagse allochtonen.
Uit het onderzoek blijkt dat autochtonen met dezelfde kwalificaties anderhalf keer meer kans maken op een succesvolle sollicitatie dan Nederlanders met een Hindoestaanse achtergrond. Vergeleken met Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond is die kans zelfs twee keer zo groot.

Asscher

Asscher noemt arbeidsdiscriminatie onrechtvaardig en onacceptabel, maar denkt ook dat het niet alleen aan de overheid is om het probleem op te lossen. Hij zegt ook de samenleving moet helpen.