Plan voor facelift Kerkplein Den Haag klaar; meer ruimte en nieuwe bestrating met St Jacobsschelpen

DEN HAAG - Het Kerkplein in de binnenstad van Den Haag krijgt eind 2017 een facelift. Het plein rond de Grote Kerk krijgt nieuwe bestrating, een looproute met Sint Jacobsschelpen en er komt meer ruimte voor evenementen en markten. De kosten voor dit project: 3,25 miljoen euro.
Eerdere voorstellen van de gemeente
door buurtbewoners en ondernemers, maar door deze groep te betrekken bij de plannen is er nu toch een akkoord bereikt over een ontwerp voor de herinrichting. De gemeenteraad moet hier nog wel over beslissen.
Het Kerkplein is al een tijdje toe aan een opknapbeurt. De bestrating is versleten en over de hobbelige keitjes zijn al heel wat wandelaars gestruikeld en fietsers tegen de vlakte gegaan. De gemeente wil bovendien dat er meer ruimte komt voor evenementen en markten die op het plein worden gehouden en de looproute naar het Hofkwartier moet beter.

Tramsporen

Tijdens de herinrichting worden ook meteen de tramsporen vernieuwd en er komt een ruimere keerlus rondom de kerk.
De opstelplekken voor fietsen worden verplaatst naar de randen van het plein en de aanloopstraten. Een aantal bomen wordt verplant. Dit alles om een open en ruimer plein te creëren.

Sint Jacobsschelpen

De Grote Kerk wordt ook wel de Sint Jacobskerk genoemd. Daarom duikt de Sint Jacobsschelp op in het nieuwe ontwerp van het plein. De looproute over het plein, tussen het kernwinkelgebied en het Hofkwartier wordt gemarkeerd met 10 cm grote metalen schelpen in de bestrating. Bij het terras op het plein worden grotere schelpen als speelaanleiding toegevoegd.
Het ontwerpplan wordt naar verwachting in april aan de raad voorgelegd. De start van de werkzaamheden staat gepland voor september 2017. In december 2017 zou dan de oplevering zijn.