Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda op de schop voor komst 500 asielzoekers

GOUDA - De Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda moet flink op de schop om volgend jaar 500 asielzoekers te huisvesten. Dat bleek donderdag tijdens een presentatie over de plannen met de oude kazerne.
In de kazerne wilde de gemeente aanvankelijk een moskee onderbrengen, maar dat ging na felle protesten in de wijk en de gemeenteraad niet door. Nu heeft het Rijk het pand in handen gegeven van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De organisatie heeft de bewoners van de wijk uitgenodigd bij de presentatie van de plannen. Ook mochten ze een kijkje nemen in de bunker.  

De bunker zelf wordt niet gebruikt. Boven de bunker moeten extra woningen worden gebouwd. Ook worden de twee kantoorpanden op het terrein gebruikt voor 8-persoons appartementen. Een deel van de pui moet worden vervangen om er een galerij tegenaan te bouwen.

Kosten

Het COA wilde niet bekendmaken wat het asielzoekerscentrum gaat kosten.De gemeente en het COA gaan nog deze maand onderhandelen over de bestuursovereenkomst. Daarin wordt het advies van het bewonersplatform meegenomen. Het streven is om eind maart het concept bestuursovereenkomst naar de gemeenteraad te sturen.

Pas nadat de bestuursovereenkomst is getekend start het traject van Europese aanbesteding en vergunningen. Dat duurt een maand of zes, waarna nog zeker een jaar wordt gebouwd. Op zijn vroegst over anderhalf jaar zou het centrum klaar kunnen zijn voor de nieuwe bewoners.
Deel dit artikel: