Rechter beslist of krakers Harstenbroekweg Scheveningen in asbestpanden mogen blijven

© Rob Vlastuin
DEN HAAG - De krakers van de panden aan de Harstenhoekweg op Scheveningen zijn naar de rechter gestapt om te voorkomen dat zij vrijdagmiddag weg moeten uit een aantal van de gekraakte panden. Dat meldt een woordvoerder van krakers vrijdag aan Omroep West.
De gemeente wil dat de krakers vertrekken nadat er in drie van de vijf panden asbest ontdekt werd. Dat zou schadelijk zijn voor de gezondheid. De aanwezigheid van de asbest kwam aan het licht na onderzoek van de eigenaar. De gemeente bevestigt de uitkomsten van dat onderzoek.
Volgens de krakers levert de aanwezigheid van asbest geen gevaar op. Uit onderzoek dat zij lieten doen, blijkt volgens hen dat het afdekken van plekken waar asbest open ligt voldoende zou zijn.

Nog niet aan het verhuizen

Volgens een verslaggever van Omroep West maken de krakers vrijdag nog geen aanstalten om te vertrekken. 'Het lijkt eerder of ze aan het klussen zijn.'
Een woordvoerder van de gemeente Den Haag liet vrijdagochtend nog weten, te verwachten dat de krakers vrijwillig zouden vertrekken. Deze situatie heeft niks te maken met de 'rechtmatigheid van de kraak' zegt hij. Na het vertrek zou de Haagse Pandbrigade de gebouwen verzegelen.

Rechter buigt zich over zaak

De rechter in Den Haag buigt zich vrijdagmiddag om 13.30 uur over de zaak. Het is niet duidelijk of vrijdag ook gelijk een uitspraak volgt.
Als de rechter beslist dat de krakers weg moeten betekent dat niet dat ze dat ook gelijk zullen doen. Een woordvoerder laat weten dat ze eerst intern willen overleggen over de uitspraak.

Tweede kraak in korte tijd

Naast de panden aan de Harstenhoekweg werd begin deze maand ook een kantoorpand aan de Badhuisweg gekraakt. Donderdag zeiden de krakers tegen Omroep West dat zij voorlopig niet van plan zijn om te vertrekken uit dit pand.