Instellingen

Omstreden Britse historicus en holocaustontkenner niet welkom in Den Haag

Voormalig concentratiekamp in Dachau
Voormalig concentratiekamp in Dachau © Flickr.com (Sage Ross

DEN HAAG - Een omstreden historicus en veroordeeld ontkenner van de holocaust uit Groot-Brittannië is niet welkom in Den Haag. David Irving wil donderdag een besloten lezing geven.

De lezing zou vallen op de 75e herinneringsdag van de Februaristaking, de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Irving koos als onderwerp voor zijn lezing 'Hitler, Himmler en de homoseksuelen'. Waar Irving zijn lezing zou gaan houden, is niet bekend.

In De Gelderlander geven burgemeester Jozias van Aartsen, fracties in de Haagse gemeenteraad en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) aan niet te willen dat Irving in Den Haag zijn zegje doet. 'We houden het scherp in de gaten', meldt een woordvoerder van burgemeester Van Aartsen.

'Zieke geest'

'De lezing op de dag van de Februaristaking is een klap in het gezicht van de joodse gemeenschap', reageert Pieter Grinwis van CU/SGP. 'Welke zieke geest zit op zijn boodschap te wachten?', vraagt PVV-fractieleider Karen Gerbrands zich af. Richard de Mos: 'Laat de woorden van gif en verderf niet klinken in de stad van Vrede en Recht.'

Ook het CIDI roept op om Irving geen podium te geven in Den Haag. Volgens het CIDI houdt de Brit zich sinds de jaren zeventig bezig met het goedpraten van de misdaden van Nazi-Duitsland en het ontkennen van de Holocaust. 'Irving koppelt quasi-wetenschappelijke inzichten aan racistische, antisemitische en homofobe denkbeelden. Voor zijn ontkenning van de Holocaust is hij meerdere keren beboet en bestraft.'