'Gedetineerden de baas in gevangenis Alphen aan den Rijn'

Gevangenis in Alphen aan den Rijn.
Gevangenis in Alphen aan den Rijn. © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gevangenis in Alphen aan den Rijn wordt geregeerd door de langgestraften die er zitten. Dat zeggen bewaarders in de Telegraaf. Volgens de klokkenluiders van de penitentiaire inrichting circuleren volop wapens, telefoons en drugs in de gevangenis. Die zouden door corrupte bewaarders naar binnen worden gesmokkeld.
Vermogende en invloedrijke gevangenen zouden het op sommige afdelingen voor het zeggen hebben. Verder onderhouden medewerkers te innige contacten met gedetineerden en worden integriteitsregels geschonden.
Twee medewerkers, die eerder al op een andere plek te werk zijn gesteld, is door de directie de toegang tot de gevangenis ontzegd.

Angst voor wraakactie

Vorig jaar juni kwam de Alphense gevangenis in opspraak door het overlijden van een gedetineerde. Hij werd onwel nadat hij was overmeesterd door een groep bewakers. Volgens de Telegraaf was de broer van deze gevangene ook gedetineerd in Alphen aan den Rijn, maar werd hij overgeplaatst. Hij keerde deze maand niet terug van verlof en wordt sindsdien gezocht.
De gevangenisdirectie zou vrezen voor een wraakactie van de broer en heeft het personeel hiervoor gewaarschuwd.

Twee locaties

De gevangenis in Alphen aan den Rijn bestaat uit twee locaties en is de grootste van de Benelux. In een van de locaties worden vluchtelingen opgevangen.