Zoetermeerse gemeenteraad stemt over Holland Outlet Mall

DEN HAAG - Is de komst van de Holland Outlet Mall (HOM) naar Zoetermeer haalbaar of niet? De Zoetermeerse gemeenteraad buigt zich maandag 29 februari over de vraag of er een onderzoek naar de komst van het outlet center moet komen. De gemeente denkt dat het futuristische winkelcentrum miljoenen bezoekers naar de stad zal trekken.
In 2012 werd het plan om een Outlet Center aan de rand van Zoetermeer te bouwen door Provinciale Staten tegengehouden. Een meerderheid was van mening dat de komst van zo'n outlet center een negatieve invloed zou hebben op de Zoetermeerse binnenstad.

De beslissing was een grote tegenvaller voor de gemeente Zoetermeer, maar twee jaar later klopte de Haagse projectontwikkelaar Provast op de deur. Provast wilde samen met de eigenaren van woonboulevard Woonhart een futuristisch outlet center realiseren in het centrum van de stad.

Haalbaarheid

Aankomende maandag wordt er gestemd over de noodzaak van een haalbaarheidsonderzoek naar de HOM, die gebouwd zou moeten worden over de Europaweg. De kosten van het onderzoek liggen rond de 340.000 euro. Het haalbaarheidsonderzoek is gericht op de invloed op verkeersstromen, parkeren, winkelaanbod en de stedenbouwkundige aspecten.

Mocht het plan voor het futuristische outlet center door de gemeenteraad komen, dan is de opening op zijn vroegst eind 2019.

Weerstand

Ondanks dat de HOM het eerste outlet center van Nederland moet worden dat in het centrum van een stad ligt, staan winkeliers niet te springen. Zoals Marjolijn Verheul, die een eigen lingeriewinkel heeft op een steenworp afstand van de plek waar de HOM moet komen.

'Het is lastig om voor iedereen te spreken', legt ze uit. 'Maar ik geloof dat vrijwel niemand in het Stadshart hierop zit te wachten. In de winkelstraten gaat het hier nog wel. Maar de overdekte passage is, zeker sinds de V&D weg is, heel erg leeg.'
Meer over dit onderwerp:
Holland Outlet Mall HOM Zoetermeer Outlet Gemeente
Deel dit artikel: