Instellingen

Hagenaar opgepakt voor fraude met persoonsgebonden budgetten

© ANP
DEN HAAG - Een 67-jarige Hagenaar is maandag aangehouden omdat hij fraude zou hebben gepleegd met geld bestemd voor persoonsgebonden budgetten (PGB’s). De man zou op papier zorg hebben verleend, maar die in de praktijk nooit hebben gegeven. Het zou gaan om een fraudebedrag van 300.000 euro.
Het vermoeden is dat de inmiddels overleden vrouw van de verdachte PGB’s verzorgde voor mensen die zorg nodig hadden. De man staat op vele formulieren als zorgverlener genoemd. Maar in de praktijk leverde hij helemaal geen zorg.
De man zou daarnaast ook andere zorgverleners instructies hebben gegeven over manieren om te frauderen met de aangevraagde PGB’s. Uit een onderzoek werd duidelijk dat deze zorgverleners daadwerkelijk zijn uitbetaald, terwijl ze nooit zorg leverden. De verdachte had vermoedelijk de beschikking over de bankrekeningen van deze zorgverleners en daarmee ook over het daarop uitbetaalde geld.

Melding bij de politie

De inspectie SZW begon een onderzoek naar aanleiding van een melding van een PGB-houder bij de politie. Tijdens de aanhouding is ook de woning van de verdachte doorzocht en zijn documenten en een kluis in beslag genomen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken. Dit team is onderdeel van de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt betaald door het ministerie van VWS.

'Ondermijning van de verzorgingsstaat'

Een PGB is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp nodig heeft, deze kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. Fraude met PGB ‘ondermijnt de verzorgingsstaat’, aldus de inspectie.