Aanleg Internationaal Park Den Haag gaat niet door, wethouder opnieuw in gesprek met bewoners

DEN HAAG - De aanleg van een groot internationaal park in Den Haag gaat niet door. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) trekt de plannen voor de aanleg daarvan terug. Reden is dat zijn voorstellen niet op ‘voldoende draagvlak’ in de stad kunnen rekenen.
De wethouder gaat nu eerst uitgebreid met bewoners en betrokkenen praten om te kijken of er een nieuw plan kan worden gemaakt. ‘We nemen er meer tijd voor en we gaan het anders doen,’ zegt hij tegen Omroep West.
Het internationaal park was een verbinding van de Scheveningse Bosjes, de Waterpartij en het Westbroekpark. Om dat te verwezenlijken, wil Revis onder meer een tunnel voor voetgangers en fietsers creëren onder de B.M. Teldersweg. Ook moest er een betere padenstructuur komen en wordt er een verbindende hoofdroute aangelegd van ongeveer vijf kilometer. Daarnaast kreeg het park volgens het plan een grootschalige opknapbeurt.

Veel kritiek

Maar die voorstellen leidden tot veel kritiek. Er kwamen meer dan 3000 bezwaren binnen bij de gemeente. En er was een demonstratie. Het groen zou worden ‘vercommercialiseerd’ vonden de critici, en er zouden te veel bomen voor moeten worden gekapt. Ook in de gemeenteraad begin kritiek te komen. Zo eiste de grootste coalitiepartij, D66, dat de wethouder de bezwaren van betrokken heel serieus zou meewegen bij het verder ontwikkelen van zijn plannen.
Dat doet hij nu. ‘Ik heb heel veel reacties gekregen en als ik daar goed naar kijk, zie ik dat er vraagtekens zijn bij de echte ambitie, die aanleiding was voor het plan dat we hebben gemaakt. Daarom moeten we daar echt mee terug naar de stad en zeggen ‘deelt u die ambitie met het college of ziet u een andere toekomst voor het groengebied’. Ik wil echt serieus met de stad in gesprek blijven,’ zegt Revis.

Niets staat vast

Bij die uitgebreide serie gesprekken met de stad staat niets van tevoren vast, benadrukt Revis. De gemeente is bereid om alle ideeën die er eerder waren, te laten varen. ‘Op dit moment staat alles open. We gaan over alle uitgangspunten met de stad in gesprek.’