Scherpere regels voor declaraties van bestuurders hogescholen en universiteiten

TU Delft
TU Delft
REGIO - In het hoger en wetenschappelijk onderwijs is het declaratiegedrag van bestuurders niet transparant genoeg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs.
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) scherpt daarom de regels aan, schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Aanleiding voor het werk van de Inspectie was een bericht vorig jaar van RTL Nieuws, dat verscheidene bestuurders declaratieregels hadden omzeild. Daaruit bleek dat de TU Delft per jaar 180.000 euro betaalt voor twee dienstauto's met chauffeur. Ook bij de Universiteit Leiden vond RTL twee business class vluchten en zeven te dure overnachtingen.

Verschillende voorschriften

De Inspectie onderzocht de declaraties van bestuurders van 18 wetenschappelijke en 36 hogere onderwijsinstellingen in 2013 en 2014. De instellingen gaan verschillend om met de declaratievoorschriften en er is een grote variatie aan totaalbedragen die worden gedeclareerd, aldus het rapport. Een aantal hbo-instellingen vermeldde de declaraties niet in de jaarverslagen.
In totaal werd in beide jaren door de bestuurders voor iets meer dan 3 miljoen euro gedeclareerd. Maar dat is niet het volledige bedrag. Naar schatting heeft de helft van de instellingen kosten die rechtsreeks door de universiteit of hbo werden betaald niet opgenomen in de jaarverslagen.

Uiteenlopende bedragen

De declaraties variëren per bestuurder sterk. In het wetenschappelijk onderwijs loopt het uiteen van 100 euro tot 72.000 euro. In het hbo strekt het zich uit van 0 tot zelfs 91.000 euro.
Verder troffen accountants ook fouten aan in de naleving van de declaratievoorschriften. Het betreft zeven wo- en zeven hbo-instellingen. In elf gevallen gaat de Inspectie onderzoeken of er sprake is van onrechtmatige besteding van overheidsgeld.