Dierenbescherming verbijsterd over brute zwanenjacht in Groene Hart

DEN HAAG - De Dierenbescherming is geschokt door de beelden van de brute zwanenjacht in het Groene Hart en wil dat de Jagersvereniging een onderzoekt start naar de in opspraak geraakte jager. Op beelden die actualiteitenrubriek EenVandaag woensdagavond uitzond, is onder meer te zien hoe een zwaargewonde zwaan veelvuldig wordt gebeten door jachthonden zonder dat de jager ingrijpt.
Dick Nagtegaal van de Dierenbescherming: 'Zelfs jagers zullen met ons eens zijn dat je dit niet kunt verantwoorden. Een hond hoort de prooi te halen en naar zijn baas te brengen maar daar niet zelf in te gaan zitten happen. Dit is het heel pijnlijk om te zien.'
Zwanen zijn eigenlijk beschermde dieren, maar soms wordt er een jachtontheffing verleend als de beesten schade toebrengen aan gewassen. De dierenbescherming is fel tegen deze jacht, maar is nog meer verbijsterd over de werkwijze van de zwanenjager.

Onderzoek

De jagersvereniging zegt in een reactie de beelden van de jachtpartij eerst goed te willen bestuderen voor inhoudelijk te reageren op de werkwijze van de jagers. De provincie Zuid-Holland, die de jachtvergunning verleende, laat weten dat de jager mogelijk de wet heeft overtreden en dat het Openbaar Ministerie en de politie inmiddels een onderzoek zijn gestart.
De politie hoopt dat de maker van de ruwe beelden van de jachtpartij het materiaal vrijgeeft zodat ze een 'gedegen en objectief' onderzoek kan doen, zegt een woordvoerder. De brute jachtpartij is bij de politie gemeld door dierenarts Saskia van Rooy uit Stolwijk. De politie heeft haar geadviseerd om aangifte te doen, maar heeft tot op heden nog geen aangifte ontvangen. De dierenarts was donderdag niet bereikbaar voor een toelichting.