Buurtzorg neemt minimaal 3350 medewerkers van TSN over

© archief
DEN HAAG - Minstens 3350 medewerkers van TSN Thuiszorg kunnen aan de slag bij Buurtzorg Nederland of bij andere aanbieders die het werk willen overnemen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat dat donderdag weten.
Het gaat om een voorlopig aantal, gebaseerd op 'de huidige informatie van gemeenten'. De curatoren verwachten nog reacties van andere gemeenten. Het aantal kan dus nog oplopen.
TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het ontsloeg veel werknemers. Ook probeerde het de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar daarin werd het door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.

Knoop doorhakken

TSN klaagde dat gemeenten te weinig wilden betalen voor thuiszorg. Buurtzorg Nederland wilde eerst 7500 medewerkers van TSN overnemen, driekwart van het oude bedrijf. Daarbij richtte het zich op gemeenten die minstens 21 euro per uur wilden betalen. Volgens Buurtzorg kon het niet voor minder. Grote steden als Utrecht en Apeldoorn wezen het aanbod af, ze kozen voor rivalen. Daardoor stelde Buurtzorg het aantal overgenomen werknemers bij naar 1500 tot 4000.
Volgens de curatoren hebben 99 van de 137 gemeenten de knoop doorgehakt. Sommige kiezen voor Buurtzorg, andere voor concurrenten. De VNG zegt dat 'de continuïteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt blijft bestaan' en dat de thuiszorgers hun arbeidsvoorwaarden behouden.

Duidelijkheid

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hoopt dat er snel duidelijkheid komt in alle gemeenten waar TSN Thuiszorg actief is. 'Wethouders van gemeenten die nog werken aan een oplossing roep ik op om zo snel mogelijk te besluiten. En de onzekerheid voor cliënten en personeel zo kort mogelijk te laten duren. Ik reken erop dat zij ook tot goede afspraken komen', laat Van Rijn in een reactie weten.
De bewindsman is tevreden dat nu bekend is dat zo'n 13.000 cliënten van TSN hun vertrouwde hulp kunnen houden. 'Het gewoon goed regelen kan dus echt. De wethouders en aanbieders die dat in hun gemeente voor elkaar hebben gebokst, zijn goed bezig.'

FNV bezorgd

De FNV maakt zich zorgen over de situatie in de thuiszorg nu bekend is dat maar 3350 van de 12.000 TSN-medewerkers aan de slag kan blijven via Buurtzorg. Voor de overige medewerkers dreigt 'dumping'. 'Medewerkers blijven hetzelfde werk doen, maar krijgen minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden en cliënten dreigen zorguren te verliezen en moeten hun vertrouwde gezichten missen', aldus een woordvoerder.