Gemeente Den Haag mocht weigerambtenaar Wim Pijl ontslaan

DEN HAAG - De gemeente Den Haag mocht weigerambtenaar Wim Pijl ontslaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep beslist. Dat is de hoogste rechter op het gebied van sociale bestuursrecht en ambtenarenrecht.
Wim Pijl geeft in 2011 aan dat hij niet bereid is om huwelijken tussen van mensen van hetzelfde geslacht te sluiten. Den Haag voert juist een beleid gericht op het vergroten van de acceptatie van homoseksualiteit en het tegengaan van discriminatie. Daarom besluit de gemeente hem te ontslaan.

Een rechter in Den Haag oordeelde eerder al dat de man terecht is ontslagen, de Centrale Raad is het daarmee eens.

Pijl stelde in zijn verweer bij de Centrale Raad dat hij niet kon worden ontslagen, omdat hij al voor 2007, toen het nieuwe beleid van Den Haag van kracht werd, jarenlang bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand was. Het beleid zou alleen van toepassing zijn op nieuw aan te stellen weigerambtenaren. Daarnaast vond de weigerambtenaar het niet terecht dat 'de rechten voor mensen van het gelijke geslacht om te mogen trouwen hoger worden ingeschat dan mijn gewetensbezwaren.'

Huidige wetgeving nageleefd

De gemeente heeft echter naar de huidige wetgeving gehandeld, omdat de wet na zijn ontslag is gewijzigd. Hierdoor krijgen gemeenten de vrijheid om weigerambtenaren niet in dienst te nemen of te ontslaan, alsdus de Centrale Raad.

Wim Pijl: Het is een principekwestie
Wim Pijl reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. 'Het is een principekwestie en dat wordt in alle uitspraken genegeerd', laat Pijl weten. 'Mijn menig over een huwelijk tussen man en vrouw is gebaseerd op de Bijbel. Met die opvatting wordt geen rekening gehouden.' Pijl realiseert zich wel dat hij zich bij deze uitspraak moet neerleggen. 'Dit is het laatste wat ik kon doen. Ik heb alle mogelijkheden gebruikt om mijn ontslag aan te vechten.'
Deel dit artikel: