NS overweegt aandelen HTM van de hand te doen

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De NS overweegt de aandelen die het spoorwegbedrijf heeft in de Haagse vervoerder HTM te verkopen. Dat bleek dinsdag tijdens een presentatie van de NS in Utrecht. In september 2012 werd bekend dat de NS 49 procent van de aandelen in de HTM wilde overnemen.
Tot die tijd was het bedrijf volledig in handen van de gemeente Den Haag. De NS zegt dat een goede samenwerking met de Haagse vervoerder ook kan zonder dat ze er aandelen in hebben.
'Voor een goede overstapmogelijkheid van reizigers, het zogeheten deur-tot-deur-reizen, is een aandeelhouderschap in een bedrijf als de HTM niet nodig', zegt de NS.

PVV kritisch

In een eerste reactie zegt de HTM dinsdag te hopen dat de samenwerking met de NS goed blijft. Ze blijven zich concentreren op de vergunning om de komende jaren met trams te kunnen blijven rijden. Daarvoor wordt komende zomer een besluit genomen.
Maandag stelde de PVV in de gemeenteraad van Den Haag al raadsvragen over de gang van zaken. Het is niet bekend wie de aandelen van de HTM dan zou moeten overnemen of dat deze mogelijk teruggaan naar de gemeente Den Haag. De gemeente Den Haag rekent erop dat NS de afspraken nakomt, laat een woordvoerder weten: 'Het zou een gemiste kans zijn als NS uit de samenwerking zou stappen. De samenwerking in het bedrijf HTM is goed voor de kwaliteit van het openbaar vervoer – een betere reis van deur tot deur – en voor het bedrijf HTM en voor de stad. Wij willen die samenwerking graag voortzetten.'