Nieuws

Staatssecretaris Jetta Klijnsma tijdelijk uitgeschakeld na val met tandem in Den Haag

Jetta Klijnsma achterop haar tandem
Jetta Klijnsma achterop haar tandem © ANP
DEN HAAG - Staatssecretaris Jetta Klijnsma zit de komende dagen ziek thuis. Dat bevestigt een woordvoerder van haar ministerie aan Omroep West. Klijnsma heeft een val gemaakt met haar tandemfiets. Dat gebeurde aan de Lange Poten in Den Haag, vlakbij de Tweede Kamer.
De oud-wethouder van Den Haag is een bekende verschijning in de stad. Veel mensen kennen haar niet alleen vanwege haar rol als politica, maar ook omdat ze geregeld door de stad fietst op haar opvallende tandem.
Dat is een speciale fiets, omdat Klijnsma sinds haar geboorte spastisch is. 'Ze kan niet zelfstandig fietsen en rijden op zo'n tandem is niet altijd even makkelijk', vertelt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan Omroep West.

Pijnlijke kneuzingen

'Het is een hele toer om met nat weer zo'n tandem overeind te houden', zegt hij. Klijnsma heeft bij de val niks gebroken, maar wel wat gekneusd. 'Dat is soms pijnlijker dan wanneer je iets breekt', aldus de woordvoerder. Ook de mede-passagier op de tandem raakte gewond. 'Klijnsma heeft chauffeurs die haar soms met de dienstwagen vervoeren, maar als het binnen Den Haag is vaak ook met de fiets'
De val komt op een ongelukkig moment, want Klijnsma had deze week een bijzonder drukke agenda, met een aantal debatten in de Tweede Kamer. Zo zou ze woensdag praten over de participatiewet en donderdag aanwezig zijn bij een debat over pensioenen.

Rustig aan

'Maar dat gaat nu gewoon even niet. De staatssecretaris doet het even rustig aan. Deze week gaat ze in elk geval nog niet aan het werk', aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat Klijnsma wel vanuit huis aan het werk is.