Buurtzorg neemt cliënten en medewerkers TSN thuiszorg in Den Haag over

Thuiszorgmedewerkers helpen bij dagelijkse dingen
Thuiszorgmedewerkers helpen bij dagelijkse dingen © ANP
DEN HAAG - Buurtzorg Nederland is bereid om alle Haagse cliënten over te nemen van het in problemen geraakte TSN. Dat betekent in de praktijk dat de 3.000 cliënten in Den Haag ook na een faillissement van TSN verzekerd blijven van hun hulp bij het huishouden. Dat hebben de gemeente Den Haag en Buurtzorg Nederland vandaag bekend gemaakt.
Buurtzorg neemt ook alle 612 medewerkers die TSN in Den Haag heeft over, met behoud van arbeidsvoorwaarden, staat in het akkoord.
Nadat eind 2015 bekend werd dat TSN in financiële problemen verkeerde, is de gemeente Den Haag op zoek gegaan naar een goede oplossing voor zowel cliënten als medewerkers. Daarbij was belangrijk dat alle cliënten die zorg die zij nodig hebben, ook in de toekomst blijven krijgen. Bovendien moesten en bestaande relaties tussen personeel en cliënten moeten in stand blijven.

Meer kleinschaligheid

Verder wil de gemeente ruimte geven aan meer kleinschaligheid en wijkgebonden ondersteuning. Het plan van de bewindvoerders van TSN en de Stichting Buurtzorg - een van de huidige aanbieders in Den Haag - voldoet hieraan.
Wethouder Karsten Klein (CDA, zorg en welzijn): ‘In Den Haag hebben we ervoor gekozen om de landelijke bezuinigingen van 40 procent op de hulp bij het huishouden uit eigen middelen op te vangen. Dit stelt ons nu in staat om goede en broodnodige zorg te waarborgen. Samen met de zorgaanbieders blijven we ons inzetten voor een innovatief zorgklimaat gericht op kleinschalige zorg.’

Werken aan vernieuwing

Jos de Blok, directeur Buurtzorg zegt blij te zijn in Den Haag aan de slag te kunnen. ‘Net als Buurtzorg staat de gemeente voor goede zorg. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop gewerkt wordt aan vernieuwing en wijkgerichte zorg. Ook heeft de gemeente extra middelen uitgetrokken voor de zorg. Dat verdienen de vaak kwetsbare cliënten, en het is ook noodzakelijk.’
In totaal maken ruim 12.000 Hagenaars gebruik van ondersteuning in de vorm van hulp bij het huishouden. TSN is momenteel de grootste aanbieder van hulp bij het huishouden in Den Haag. De cliënten van TSN gaan per 25 april over naar hun nieuwe zorgaanbieder Buurtzorg. Ruim voor die tijd worden zij hierover per brief geïnformeerd door de gemeente.