PVV moet uit het presidium, vindt de Haagse gemeenteraad

© Richard Mulder
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad heeft het gehad met de opstelling van de PVV. Een krappe meerderheid van 23 stemmen voor en 22 tegen wil de partij uit het presidium - het dagelijks bestuur - van de raad hebben. De raadsleden storen zich eraan dat de PVV hen ervan beschuldigt dat zij een aanslag op een PVV'er niet zo erg zouden vinden.
Deze beschuldiging uitte PVV-fractievoorzitter Karen Gerbrands in een
. Zij schreef daarin dat zij en de andere PVV-raadsleden
door de rest van de raad en
. Bedreigingen aan het adres van voormalig PVV-fractievoorzitter Leon de Jong zouden niet serieus zijn genomen. Dat straalt uit dat er best een aanslag op een PVV'er gepleegd mag worden', schreef Gerbrands.
Gesprekken met alle fractievoorzitters en de PVV die de lucht zouden moeten klaren, leverden niets op. Gerbrands wilde niets terugnemen uit haar brief. Dit heeft ertoe geleid dat een meerderheid van de gemeenteraad zich niet meer vertegenwoordigd voelt door de PVV in het presidium. De partijen willen PVV-raadslid André Elissen uit dit orgaan hebben.  

Partij van de Eenheid

De beslissende stem lag uiteindelijk bij de Partij van de Eenheid. 'We twijfelden er wel over om de PVV uit het presidium te stemmen', zegt fractievertegenwoordiger Arnoud van Doorn. 'Want zo kan de PVV nog meer gebruikmaken van de slachtofferrol. Maar we hebben toch gekozen voor minder PVV. Wij zijn geen fan van die partij en als die niet in het presidium zit, wordt de invloed ook minder.'