Gouda bespreekt met COA of 500 asielzoekers in één keer of geleidelijk naar azc komen

GOUDA - De gemeente Gouda bespreekt komende maand met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of de vijfhonderd asielzoekers die gaan wonen in de Prins Willem Alexanderkazerne daar in één keer of geleidelijk geplaatst worden. Ook worden afspraken gemaakt over wat er bij problemen in de kazerne moet gebeuren. Dat vertelt burgemeester Milo Schoenmaker donderdagavond in Studio Haagsche Bluf op Radio West.
'Het uitgangspunt van de gemeente is dat de groep in één keer wordt geplaatst, maar we zouden ook naar dat aantal kunnen toegroeien', zegt Schoenmaker tegen presentator Tjeerd Spoor. 'Hoewel ik niet denk dat er problemen komen, is het wel goed om afspraken te maken over wat we doen als er problemen zijn. Dat we bijvoorbeeld tijdelijk minder mensen er naartoe sturen of dat we extra beveiliging inzetten.'

LEES OOK: Opvang vluchtelingen in onze regio in 2016: een overzicht

Een ander discussiepunt is de dagbesteding. Volgens de burgemeester is het belangrijk dat de asielzoekers tijdens hun verblijf dingen kunnen doen. Schoenmaker: 'We willen voorkomen dat ze uit verveling door de wijk gaan slenteren. Daarom hopen we in de kazerne voor langere tijd dagbesteding te regelen. Daarvoor hebben zich al veel vrijwilligers gemeld.'

Asielzoekerscentrum

De gemeente Gouda maakte in september vorig jaar bekend dat op de plek waar eerder een mega-moskee gebouwd zou worden, een asielzoekerscentrum (azc) komt. In de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne worden voor maximaal tien jaar vijfhonderd asielzoekers gehuisvest.

Oorspronkelijk zou deze groep vanaf de tweede helft van 2016 worden gehuisvest. Omdat het COA meer tijd nodig heeft voor de verbouwing, opent het azc naar verwachting pas in de tweede helft van 2017 de deuren.

Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen
Deel dit artikel: