Rechtszaak Geert Wilders gaat volgens rechtbank in Den Haag drie weken duren

Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag
Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Geert Wilders trekt de rechtbank in Den Haag drie weken uit. De rechtszaak gaat over Wilders' omstreden Marokkanen-uitspraken.
Een woordvoerder van de rechtbank schat in dat er ongeveer tien zittingsdagen worden uitgetrokken in die drie weken. Het proces begint op 31 oktober, de uitspraak wordt verwacht tussen begin en half december.
Op donderdag 26 mei is een zittingsdag gepland voor zogenoemde preliminaire verweren. Dat wil zeggen dat Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, een verweer mag houden waarin hij motiveert waarom hij denkt dat het Openbaar Ministerie (OM) het recht heeft verspeeld om de PVV-voorman te vervolgen.

Belediging en discriminatie

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'.
Na de uitspraken kreeg het OM ruim 6400 aangiften binnen. Wilders wordt door het OM verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Op 18 maart staat er een regiezitting gepland, waarbij de onderzoekswensen van beide partijen aan bod komen.

Extra beveiligd

Uit veiligheidsredenen wordt de zaak behandeld in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.