FNV-enquête: 'Tachtig procent van zorgwerknemers Marente tegen ontslagplannen'

VOORHOUT - Een groot deel van het personeel van zorginstelling Marente is het niet eens met de reorganisatieplannen van de directie. Dat blijkt uit een referendum-enquête die vakbond FNV hield onder de werknemers. Maandagmiddag werden de belangrijkste uitkomsten overhandigd aan de directie van Marente in Voorhout.
Ruim tachtig procent van de ondervraagden is tegen het sociale plan dat gesloten is met de kleine bonden. Daarin staat dat de komende drie jaar 100 tot 200 zorgmedewerkers hun baan verliezen. De FNV hield de enquête omdat ze niet waren uitgenodigd bij de gesprekken tussen Marente en de kleine bonden. 'Marente noemt de ontslagen 'onvermijdelijk', maar de directie geeft geen openheid van zaken. Dat leidt tot onrust bij het zorgpersoneel', zegt Reinier Engelen van de FNV. 'We willen graag inzien hoe Marente tot deze conclusie is gekomen en hoe het geld wordt verdeeld.'

'Bovendien is er juist extra geld beschikbaar gesteld. Staatssecretaris Van Rijn heeft 210 miljoen euro extra vrijgemaakt voor zinvolle dagbesteding, welzijn van cliënten en vermindering van de werkdruk. We weten niet hoe Marente dit geld inzet, maar er liggen hier juist kansen voor het personeel', aldus Engelen.

Snel om de tafel

Het FNV wil zo snel mogelijk met Marente om de tafel om een beter plan te maken. Engelen: 'Dat er bezuinigd moet worden begrijpen we. Het probleem zit hem in de reorganisatieplannen, die niet transparant zijn. Ons doel is een beter plan, met meer behoud van werk, het verminderen van de werkdruk voor het zorgpersoneel en een betere ontslagprocedure als het gedwongen ontslagen komt. Marente heeft onze conclusies nu, de bal ligt bij hen.'

Bij Marente werken 1.500 medewerkers die zorg en ondersteuning bieden aan ouderen en kwetsbaren in de Duin- en Bollenstreek, Oegstgeest, Voorschoten en Leiden.
Deel dit artikel: