Gemeente wil compactere winkelgebieden, maar Katwijkse slager wil niet weg uit de Rijnstraat

KATWIJK - 38 jaar zit slagerij Francken al aan de Rijnstraat in Katwijk. Tel daar de eerdere vestiging aan de Kerkstraat bij op en het familiebedrijf is al zo’n 90 jaar actief ‘op Katwijk aan den Rijn’, vertelt slager Coen Francken.
Volgens een in opdracht van de gemeente uitgevoerd onderzoek ontbreekt het de Rijnstraat aan een ‘sterke identiteit’ en (daarom) toekomst. In de straat liggen de winkels verspreid en is er bovendien de nodige leegstaand. Ook de potentiële publiekstrekker - een supermarkt - staat al jaren leeg. Al komt daar verandering in: een ondernemer wil in het pand binnenkort een nieuwe supermarkt openen.

Door de groeiende concurrentie van webwinkels en recente ondergang van een grote keten als V&D staat de traditionele winkelstraat onder druk. Winkelleegstand blijkt een structureel en hardnekkig probleem. Om verloedering tegen te gaan proberen gemeenten het aantal vierkante meters winkeloppervlakte te verkleinen. Beter minder, maar florerende winkelgebieden, zo redeneren gemeenten.

Wethouder: Winkelcentra compacter maken

De Katwijkse wethouder Krijn van der Spijk (CDA): ‘Door winkelcentra compacter te maken, kan je leegstand bestrijden. Maar als je de Rijnstraat nog compacter maakt, blijft er eigenlijk niets meer over.’ Zes gemeenten in Leiden en omgeving willen dat tien van de 41 winkelgebieden in de regio op termijn verdwijnen. Twee daarvan bevinden zich in Katwijk: de Rijnstraat en de Asterstraat.

‘Deze winkelgebieden zijn vaak te klein waardoor ze de consument te weinig keuze bieden, ze missen een duidelijke hoofdfunctie waardoor ze geen sterke identiteit hebben of ze liggen op te korte afstand van een groter en beter presterend winkelgebied met dezelfde functie’, aldus de ‘Retailvisie Leidse Regio 2025’. Naar verwachting beslissen de zes gemeenteraden (Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude) deze maand of de visie beleid wordt.

Vaste klantenkring    

Coen Francken, eigenaar van zijn winkelpand, is het in ieder geval niet eens met de analyse. De jongste telg uit de slagersfamilie ziet nog wel degelijk toekomst voor zijn zaak én andere ondernemers in de Rijnstraat. ‘Er zitten nu allemaal zelfstandige stevige winkels, het verloop hier is minder dan in het centrum van Katwijk.’

Ook de komst van een nieuwe supermarkt in de straat vreest Francken niet. ‘Ik heb supermarkten zien komen en gaan en wij zijn er dankzij een goede vaste klantenkring nog steeds. Misschien krijgen we er dankzij de supermarkt wel extra klanten bij.’

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier over winkelleegstand 
Deel dit artikel: