RTL Nieuws: OM klaagt Wilders aan voor aanzetten tot haat en discriminatie

Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag
Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie klaagt Geert Wilders aan vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak in 2014. De PVV-politicus wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie, belediging en uitlokking. Dat meldt RTL Nieuws.
Op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vroeg Wilders in het Haagse café De Tijd of zijn aanhang meer of minder Marokkanen wilde in Nederland. Het publiek schreeuwde toen:
. 'Dan gaan we dat regelen', zei Wilders daarna.
Volgens het OM zijn de uitspraken van Wilders 'opzettelijk beledigend', staat er in de tenlastelegging die RTL Nieuws in handen heeft. De maximale straf is volgens RTL Nieuws twee jaar cel, hoewel een geldboete gebruikelijker is. De strafzaak tegen Wilders begint op 31 oktober en duurt waarschijnlijk zo'n drie weken.

Aangifte discriminatie

Zo'n 6.400 mensen deden daarna aangifte van discriminatie. Ook binnen de PVV ontstond er onrust na de uitspraak. Diverse Tweede Kamerleden splitsten zich af van de partij, waaronder Joram van Klaveren, Roland van Vliet en Louis Bontes. Ook het Haagse gemeenteraadslid Chris van der Helm verliet de partij.