De terugkeer van Van der Sar bij Noordwijk: 5 hoogtepunten uit zijn succesvolle carrière

NOORDWIJK - Met de terugkeer van Edwin van der Sar onder de lat bij Noordwijk aanstaande zaterdag is de voetbalcirkel voor de recordinternational van Oranje (130 interlands) rond. Hij treedt dan voor de hoofdklasser aan tegen het Goudse Jodan Boys.
De Noordwijkse voetbalvereniging was zijn laatste amateurclub voordat hij door Louis van Gaal naar Ajax werd gehaald. Daarna stapelden de successen voor de keeper zich op. We hebben vijf van de hoogtepunten in zijn voetbalcarrière hier op een rij gezet:

1. Van Breukelen-moment
Van der Sar noemde het zijn ‘Van Breukelen’-moment, refererend aan Hans van Breukelen die in 1988 voor PDV de beslissende strafschop stopte in de Europa Cup I-finale. In 2008 speelt Van der Sar met Manchester United de finale van de Champions League tegen Chelsea. Na een 1-1 eindstand wordt de winnaar bepaald door strafschoppen. Bij een stand van 6-5 in de penaltyserie mag Chelsea-aanvaller Nicolas Anelka aanleggen voor de gelijkmakende beurt. Van der Sar duikt naar rechts, pakt de penalty en daarmee de ‘cup met de grote oren’ voor United.


2. Gouden Ajax midden jaren negentig
Het is niet de eerste keer dat de Voorhouter de Champions League wint. Met Van der Sar in de basis domineert Ajax in de midden jaren negentig, zowel nationaal als internationaal. De keeper wordt drie keer kampioen van de eredivisie en pakt in 1995 voor de eerste keer de ‘cup met de grote oren’. Hoewel zijn rol in die finale minder groot was dan die in 2008, was hij toch belangrijk. Ajax kreeg dat seizoen slechts vier tegendoelpunten in de hele Champions League-campagne.


3. Het beste Nederlands elftal in ruim twintig jaar
Menig voetballiefhebber is het erover eens: het Nederlands elftal maakt in 1998 een grote kans op het winnen van het Wereldkampioenschap (WK) voetbal in Frankrijk. De ploeg van toenmalig bondscoach Guus Hiddink, met Van der Sar als onbetwiste eerste doelman, begint moeizaam aan het toernooi met één overwinning en twee gelijke spelen in de poulefase. Daarna worden Joegoslavië (2-1) en Argentinië (2-1) aan de zegekar gebonden. Een finale tegen thuisland Frankrijk ligt op de loer, maar daarvoor moet eerst worden afgerekend met Brazilië. Als na 120 minuten nog steeds 1-1 op het scorebord staat, moeten penalty’s wederom uitkomst bieden. Helaas voor Oranje is Van der Sar dan nog geen penaltykiller en schieten alle Brazilianen raak. Philip Cocu en Ronald de Boer missen, waardoor een WK-finale uitblijft. De strijd om de vierde plek wordt ook nog eens met 2-1 verloren van Kroatië.


4. Van Breukelen-moment 2
Eigenlijk had Van der Sar in 2004 al zijn Van Breukelen-moment. Alleen was hij toen niet beslissend in een finale, maar in de kwartfinale van het Europees kampioenschap (EK) in Portugal. Het Nederlands elftal speelt een bijzonder moeizaam toernooi, maar heeft wel de beschikking over één van de betere keepers van het toernooi. In de kwartfinale is Zweden de tegenstander. In een draak van een wedstrijd weten beide teams in 120 minuten niet te scoren, waardoor penalty’s de winnaar moet bepalen. Eerst missen Zlatan Ibrahimovic (over) en Philip Cocu (paal), waarna de Zweedse aanvoerder Olof Mellberg mag aanleggen. Deze keer duikt Van der Sar naar links en stopt zijn penalty. Arjen Robben schiet Oranje vervolgens naar de halve finale. Hier vindt het Nederlands elftal zijn Waterloo tegen angstgegner Portugal (2-1).


5. Van der Sar is nog steeds top
Na zijn vertrek bij Ajax in 1999 verdedigt de keeper twee seizoenen het doel van Juventus. Een onverdeeld succes wordt het niet, waarna Van der Sar zijn geluk gaat begroeven bij het Engelse Fulham. Vier jaar houdt hij het hier vol, totdat Manchester United-coach Sir Alex Ferguson de Nederlander oppikt. Criticasters twijfelen of hij nog wel van topniveau is, maar in zijn tweede, derde én vierde seizoen pakt hij met Manchester United de titel. Zijn trainer Ferguson noemt hem ‘de beste keeper sinds Peter Schmeichel’. De kritiek verstomd en hij laat in totaal zes seizoenen zijn meerwaarde zien voor United.