Nieuw Spuiplein mét waterpartij en groen

© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists
DEN HAAG - Op het nieuwe Spuiplein in Den Haag komt definitief veel groen en een waterpartij. Naast het nieuwe onderwijs- en cultuurcentrum worden ook 400 woningen, horeca en een hotel gebouwd. De gemeente Den Haag heeft hierover afspraken gemaakt met bouwer VolkerWessels.
Op
komt op de plek van het Lucent Danstheater en de inmiddels gesloopte Dr. Anton Phililpszaal een groot onderwijs- en cultuurcomplex (OCC). Het wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater.
De gemeente wil het gebied rond het OCC ook ontwikkelen. Bouwer VolkerWessels gaat dit op zich nemen en gaat 400 koop- en huurwoningen bouwen. Ook komen er 88 sociale huurwoningen. Die sociale woningbouw was een grote wens van vooral PvdA en Haagse Stadspartij in de gemeenteraad. Daarnaast is er plaats voor een hotel met 170 kamers en horeca.

Niet volgebouwd

Volgens de gemeente zal het Spuikwartier niet compleet worden volgebouwd. De nieuwbouw, inclusief het OCC is zestig procent van wat het bestemmingsplan toestaat. Het aantal vierkante meters buitenruimte neemt toe.
De bouw van het OCC start in 2016. De kosten voor het project zijn 176 miljoen euro en in 2019 moet het nieuwe Spuikwartier klaar zijn.