Anti-deportatie Groep blokkeert ingang ministerie van Veiligheid en Justitie

AAGU blokkeert ministerie van Veiligheid en Justitie
AAGU blokkeert ministerie van Veiligheid en Justitie © Dirk Verhoeven
DEN HAAG - Een groepje activisten van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) heeft donderdagochtend de hoofdingang van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag geblokkeerd. Twee mensen hadden zich vastgeketend aan het hek van het ministerie. Er werden spandoeken opgehangen en flyers uitgedeeld. De politie heeft in totaal zes actievoerders aangehouden.
De actie is een onderdeel van de campagne van AAGU tegen de bouw van wat de groep noemt de 'gezinsgevangenis' op het terrein van detentiecentrum Kamp Zeist bij Soesterberg. De leden van AAGU verzetten zich er tegen dat uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in Kamp Zeist 'gevangen worden gehouden'.

'Wij zijn geen extreemrechtse idioten', zegt één van de actievoerders. 'We zijn voor goede opvang voor vluchtelingen en mogelijkheden voor asielaanvragen. Maar Nederland bouwt op Kamp Zeist gezinsgevangenis. Dat is opsluiting, geen opvang. De gevangenis is omsloten door hekken binnen 5 meter hoge muren, die weer omringd gaan worden door penitentiair hekwerk met stroomdraad en camerabewaking.'

Niet aangekondigd

Volgens de politie was de demonstratie niet aangekondigd en is deze dus verboden. Agenten hebben rond 7.30 uur vier actievoerders aangehouden. De twee vastgeketende personen zijn een uur later met behulp van een slijptol losgemaakt en daarna ook aangehouden.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen