Wethouder Stegeman van Alphen weg, rapport over sociale werkplaats nekt D66'er

Willem-Jan Stegeman
Willem-Jan Stegeman © Gemeente Alphen aan den Rijn
ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) van Alphen aan den Rijn is met onmiddellijke ingang opgestapt vanwege de financiële problemen bij de Sociale Werkvoorziening Alphen (SWA). Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt na de publicatie van een extern rapport over de SWA.
Het onderzoeksbureau heeft problemen en onduidelijkheden geconstateerd over de financiële situatie en de sturing vanuit de gemeente. Stegeman heeft daar zijn eigen conclusies aan verbonden: 'Ik ben als verantwoordelijk wethouder naar aanleiding van dit rapport tot de slotsom gekomen dat deze ernstige constateringen niet zonder politieke gevolgen kunnen blijven. Ik heb dan ook besloten met onmiddellijke ingang als wethouder af te treden.'
De SWA kampt met een structureel gat in de begroting. Dit jaar komt het bedrijf 1 miljoen euro tekort en in 2019 loopt dat tekort op tot 1,9 miljoen euro. De gemeente Alphen liet daarom onderzoek doen naar de financiële problemen.

Bezuiniging van 1 miljoen schrappen

Een van de aanbevelingen uit het rapport is om de bezuiniging van 1 miljoen euro op de SWA terug te draaien. Het college liet donderdag weten te overwegen om deze bezuiniging, die nog niet is uitgevoerd, uit het coalitieakkoord schrappen.
Ook zou er aanvullend onderzoek moeten worden gedaan naar de huisvestingslasten van de SWA en een analyse van het personeelsbestand van SW-medewerkers. Kunnen zij bijvoorbeeld meer bij externe werksoorten zoals detacheringen worden ingezet? Het financieel rapportagesysteem van de SWA moet ook beter.

Al 50 personeelsleden weg

De problemen zijn voornamelijk ontstaan nadat het Rijk is gaan bezuinigen op sociale werkplaatsen. Daardoor liepen de tekorten op. De gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop zijn wettelijk verplicht de tekorten aan te vullen.
Bij de sociale werkvoorziening werken 500 mensen. Vijftig personeelsleden zijn vorig jaar vertrokken als gevolg van de nieuwe Participatiewet.

Besluitvorming in oktober

De gemeente gaat de komende maanden, met buurgemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem, de aanbevelingen analyseren, doorberekenen en verder uitwerken. Pas in oktober wordt een voorstel aan de raad voorgelegd.