Mauritshuis telt 6,5 miljoen euro neer voor bloemstilleven van Savery

DEN HAAG - Het Mauritshuis in Den Haag heeft een zeldzaam schilderij aangekocht, vlak voordat het op kunstbeurs TEFAF in de etalage zou gaan. Het is het stilleven Vaas met bloemen in een stenen nis (1615) van de zeventiende-eeuwse schilder Roelant Savery.
'We wisten dat het schilderij heel populair zou zijn, vandaar dat we snel moesten schakelen voordat het op de TEFAF zou komen. We zijn heel blij dat we het hebben kunnen kopen', zegt een woordvoerster van het museum donderdag. Op de kunstbeurs is geduchte concurrentie van andere verzamelaars.

LEES OOK: Publiek kiest schilderij voor tentoonstelling Mauritshuis Den Haag

Roelant Savery (1576-1639) was een buitengewoon getalenteerd schilder uit de Zuidelijke Nederlanden, gespecialiseerd in bos- en berglandschappen, dierstukken en bloemstillevens. Zijn schilderijen brachten in zijn eigen tijd al fenomenale bedragen op en waren geliefd in hofkringen.

6,5 miljoen

Het Mauritshuis heeft 6,5 miljoen euro voor het werk betaald. Voor de aankoop was er aanzienlijke financiële steun van de BankGiroLoterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier. Het stilleven van Savery zal op de TEFAF te zien zijn. De kunstbeurs in Maastricht begint vrijdag.

Meer over dit onderwerp:
Mauritshuis Den Haag Savery
Deel dit artikel: