Ze hangt! Topstuk Judith I te zien in Gemeentemuseum Den Haag

DEN HAAG - Het wereldberoemde schilderij Judith I van Gustav Klimt is donderdagmiddag opgehangen in het Gemeentemuseum Den Haag. Vanaf zaterdag kunnen liefhebbers het topstuk bewonderen.
Het schilderij van Klimt uit 1901 is in bruikleen van het Oostenrijkse Museum Belvedere. Volgens Gemeentemuseum-directeur Benno Tempel was het niet makkelijk om het werk in Den Haag te krijgen. 'Omdat er nog maar weinig van Klimt's schilderijen in Wenen zijn, is Oostenrijk er niet happig op om een Klimt uit te lenen.'

Het lukte Tempel Judith I naar Den Haag te krijgen door eerst het schilderij Portret van Edith van Egon Schiele, in het bezit van het Gemeentemuseum, aan het Weense museum uit te lenen. De twee schilderijen zijn nu samen te zien in Den Haag en ademen de sfeer uit van het decadente Wenen rond 1900. De expositieruimte is ingericht door het modelabel MAISON the FAUX.

LEES OOK: Mauritshuis telt 6,5 miljoen euro neer voor bloemstilleven van Savery

Judith I is een van Klimts bekendste schilderijen. Het is uitgevoerd in olieverf en meet 84 bij 42 centimeter. Judith is een Bijbelse figuur die poseert met het hoofd van Holofernes, een generaal van de Babylonische koning Nebukadnezar II die zij zelf heeft onthoofd. Het stuk is tot 19 juni te bewonderen in het Gemeentemuseum.
Meer over dit onderwerp:
Klimt Gemeentemuseum Den Haag Judith I
Deel dit artikel: