Museum de Lakenhal wil net ontdekte Rembrandt naar Leiden halen

LEIDEN - De kans is groot dat Museum de Lakenhal in Leiden het pas ontdekte schilderij ‘De reuk’ van Rembrandt gaat tentoonstellen. ‘De reuk’ werd lang verloren gewaand, maar woensdag werd bekend dat het werk met zekerheid aan de Leidse schilder kan worden toegeschreven.
De Lakenhal wil het stuk samen met een aantal andere vroege werken naar Leiden halen en is daarover in overleg met de eigenaar, The Leiden Collection in New York.

‘De reuk’ is een werk dat de jonge Rembrandt rond zijn achttiende in Leiden maakte en is deel van een serie van vijf schilderijen over de zintuigen. Museum de Lakenhal heeft alleen ‘Brillenverkoper’, dat over zien gaat. Het schilderij is nu alleen even niet te zien wegens de aanstaande verbouwing van het museum.

LEES OOK: Ze hangt! Topstuk Judith I te zien in Gemeentemuseum Den Haag

Milou van Oene van Museum de Lakenhal: ‘Je ziet duidelijk dat onze ‘Brillenverkoper’ en ‘De reuk’ in dezelfde stijl en dezelfde tijd geschilderd zijn. Je ziet een jonge Rembrandt die nog zoekend is, dat de jonge meester zich aan het ontplooien is. En dat maakt het heel anders dan de Nachtwacht bijvoorbeeld.’

Op dit moment zijn alleen tijdgenoten van Rembrandt te zien in de Lakenhal, maar het Museum heeft na de heropening eind 2018 grote plannen met Rembrandt van Rijn. ‘In 2019 vieren we dat het 350 jaar geleden is dat Rembrandt overleden is’, zegt Van Oene. ‘Er is dan weer een Rembrandtjaar en dan willen we veel aandacht besteden aan de jonge Rembrandt.’  Volgens het museum is de kans groot dat de schilderijen dan naar Leiden komen.

LEES OOK: Mauritshuis telt 6,5 miljoen euro neer voor bloemstilleven van Savery
Meer over dit onderwerp:
Rembrandt Lakenhal Leiden
Deel dit artikel: