Hoop voor seksverslaafden: lustgevoelens zijn af te leren

Archieffoto
Archieffoto
LEIDEN - Er is hoop voor seksverslaafden of mensen die juist te weinig seksuele prikkels krijgen. Lustgevoelens kunnen namelijk worden afgeleerd, maar ook aangeleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Zeshonderd proefpersonen deden mee aan het best wel spannende onderzoek. Hun seksuele opwinding werd gemeten en gestimuleerd door middel van een speciale tampon bij de vrouwen en een bandje om de penis bij de mannen.
De proefpersonen kregen vibraties toegediend waardoor ze opgewonden raakten, terwijl ze naar een neutraal plaatje keken. Later werden de vibraties weggenomen en wat bleek: het plaatje was nog steeds seksueel opwindend. De onderzoekers wisten nu dat seksuele responsen waren aan te leren en gingen kijken of ze het ook konden afleren.

Veelbelovend medicijn

Dat lukte, bijvoorbeeld door het plaatje in een andere kleur te laten zien. Wel bleven de seksuele responsen terugkomen bij het oorspronkelijke plaatje. Volgens de onderzoekers komt dat door de omstandigheden en de context. Daar moet dus rekening mee gehouden worden bij een behandeling.
Ook werd een speciaal geneesmiddel, D-cycloserine, getest dat kan helpen bij het uitdoven van die seksuele responsen. Het is een medicijn dat ook gebruikt wordt bij angst- en verslavingsstoornissen. Onderzoeker Mirte Brom vindt het resultaat veelbelovend: 'Het middel lijkt heel erg te helpen bij het afleren van de seksuele responsen.' En dat kan dus helpen als mensen behandeld moeten worden voor seksuele stoornissen.
LEES OOK: