Instellingen

Na 70 jaar einde aan Haagse politiejeeps

Jeep in garage
Jeep in garage
DEN HAAG - De Haagse politie is het enige korps in Nederland met ME-jeeps, maar binnenkort komt daar een einde aan. De jeeps moeten weg omdat de Nationale Politie wil dat alle korpsen in dezelfde voertuigen gaan rijden. En dat betekent dat de politiejeeps na zeventig jaar uit het Haagse straatbeeld zullen verdwijnen.
De Haagse Mobiele Eenheid heeft veertien jeeps die maar zelden worden gebruikt. 'Met voetbalrellen, grote demonstraties, grote calamiteiten', zegt ME-coordinator Alfred Blaak. De laatste keer dat ze de garage uitkwamen, was vorig jaar zomer, bij de rellen in de Haagse Schilderswijk.
'De jeeps zijn perfect voor het uit elkaar drijven van grote groepen. Je bent flexibel, snel en stoepranden en tramrailsen zijn geen probleem', zegt Blaak. Hij neemt met pijn in zijn hart afscheid van de veertien terreinwagens.

Boek over jeeps

De Haagse autoliefhebber Jan Hogendoorn en oud-politieman Hans van Wingerden hebben een boek geschreven over de geschiedenis van de politiejeeps. Zo'n zeventig jaar geleden, vlak na de oorlog, kwamen de eerste naar Nederland. 'Er was hier een tekort aan voertuigen, maar de Canadezen en de Amerikanen lieten heel veel militaire voertuigen achter. Vanuit Frankrijk kwamen de eerste jeeps naar ons land', zegt Hogendoorn.
Een groot deel kwam terecht in Den Haag. 'In de zomer werden ze gebruikt op het strand, maar we reden er ook gewoon mee door de stad. Dat was echt geweldig', zegt Van Wingerden. Hij werkte veertig jaar bij de Haagse politie en reed regelmatig in een jeep.

Verstoffen in de garage

Maar aan alles komt een eind; volgend jaar gaan de jeeps eruit. 'De Nationale Politie wil een uniform wagenpark. We krijgen flexvoertuigen, die lijken op ME-bussen, maar dan kleiner', zegt Blaak. Wat er precies met de jeeps gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat ze via domeinen per opbod worden verkocht.
Blaak: 'Dan heb je een leuke wagen; er staat 11.000 kilometer op de teller. Deze jeeps zijn twaalf jaar oud. En het zijn echt geweldige wagentjes.' Of de jeeps echt in particuliere handen komen, is nog onzeker. Het zou ook kunnen dat ze naar het leger gaan. Tot het zo ver is, staan de veertien wagens te verstoffen in de parkeergarage op het oude hoofdbureau in Den Haag.