De Sleutels saneert verouderde balkons van 26 woningen in Leiden

LEIDEN - Balkons van 26 woningen aan de Willem de Zwijgerlaan en de Bernhardkade in Leiden moeten worden aangepakt. De balkons voldoen niet meer aan de huidige bouweisen, blijkt uit onderzoek. Volgens woningcorporatie De Sleutels is er geen instortingsgevaar. Wel worden tijdelijke pijlers geplaatst.
Het gaat om één woonblok aan de Willem de Zwijgerlaan en twee woonblokken aan de Bernhardkade. De werkzaamheden aan deze balkons vinden volgens de woningcorporatie zo spoedig mogelijk plaats.
'De kans dat er iets misgaat is zeer klein', aldus Marieke Kok, communicatieadviseur van De Sleutels. 'Voor de zekerheid hebben we de bewoners per brief wel gevraagd om zware dingen van het balkon te halen. Hierbij moet je denken aan grote plantenbakken en -potten, betonnen parasolvoeten en dergelijke.'

Verplichting veiligheidsonderzoek balkons

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft per 1 januari 2016 eigenaren van galerijflats verplicht gesteld een onderzoek te laten uitvoeren naar de veiligheid van de galerij- en balkonvloeren. Aanleiding voor deze onderzoeksplicht is de instorting van een flat in Leeuwarden in 2011. Sindsdien is er - onder meer in onze regio - bij soortgelijke galerijflats al vrijwillig onderzoek uitgevoerd naar de galerijvloeren en balkons.
Omroep West berichtte eind 2014 dat de betonconstructie van tientallen flats in de regio onderzocht moest worden. Het ging om 58 flatgebouwen uit de jaren 60 in Den Haag, 22 flats in Leidschendam-Voorburg, vier in Delft, twaalf in Leiden en een flat in Waddinxveen. Bewoners liepen destijds het risico dat bij overbelasting de galerij zou instorten.