'Schrikbarende toename overlast verwarde personen', 1300 meldingen meer in Den Haag

DEN HAAG - Het aantal meldingen bij de politie over verwarde personen is in Den Haag schrikbarend toegenomen, meldt het AD. Het aantal meldingen steeg van bijna 1400 naar bijna 2700. Ook in Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Delft en het Westland veroorzaakten verwarde mensen veel meer problemen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Local Focus.
In Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg kwamen ruim drie kwart meer meldingen binnen. In het Westland werd een toename van 27,7 procent gesignaleerd (van 112 naar 143 meldingen), in Rijswijk met 53,7 procent (van 175 naar 269) en in Delft met 41,8 procent (van 335 naar 475).

LEES OOK: Zorgen over toename incidenten met verwarde personen in Rijswijk

Ook een jaar eerder was een stijging zichtbaar van het aantal meldingen dat verband hield met mensen in psychische nood. Toen weet de politie dit vooral aan de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Waar mensen met psychische problemen vroeger werden opgevangen in instellingen, worden ze nu eerder naar huis gestuurd.

LEES OOK: Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen hoofd 'Aanjaagteam verwarde personen'Aandacht familie van verwarde personenYpsilon, de vereniging voor familie en naasten van verwarde personen deed vrijdag een oproep om meer aandacht te schenken aan de familieleden van personen met psychische problemen. Die krijgen volgens Ypsilon te weinig ondersteuning. 'Er moet geld komen om familieleden training te kunnen geven', benadrukte directeur Bert Stavenuiter.
Meer over dit onderwerp:
Den Haag Verwarde personen Cijfers
Deel dit artikel: