Instellingen

Kindermishandeling Roelofarendsveen: drie en anderhalf jaar cel

Stiefmoeder Petra T.
Stiefmoeder Petra T. © Holland Media Combinatie
ROELOFARENDSVEEN - Petra T. uit Roelofarendsveen moet drie jaar de cel in voor het mishandelen en verwaarlozen van haar twee stiefkinderen. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Haar man Ron T. moet anderhalf jaar de cel in. De celstraffen zijn lager dan de eis van het Openbaar Ministerie omdat volgens de rechter poging tot doodslag niet bewezen is.
De rechtbank veroordeeld het echtpaar voor mishandeling en niet voor poging tot doodslag, zoals het OM wilde. Volgens de rechter kan niet worden bewezen dat Petra T. de opzet had om haar 11-jarige stiefdochter te doden.

Koude nacht zonder dekens

In de nacht van 16 februari 2015 zette ze haar stiefdochter onder een koude douche. Daarna moest het kind in een koude ruimte slapen, zonder dekens en in een dunne pyjama. Die nacht vroor het 5 graden.
Volgens de rechter heeft het kind niet in haar slaapkamer geslapen, zoals Petra T. beweert. Maar waar het meisje dan wel sliep, is niet duidelijk geworden. Hoogstwaarschijnlijk in de garage bij het huis, die niet verwarmd was.

Jarenlang uitgescholden

Het kind raakte zwaar onderkoeld en overleefde het maar net. Later werd duidelijk dat de oudere broer -nu 16- van het meisje ook jarenlang verwaarloosd en mishandeld werd. De kinderen werden opgesloten in de garage, moesten hun plas ophouden, werden in de vrieskou buiten gezet en werden jarenlang gekleineerd en uitgescholden door Petra en Ron T.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tegen Petra zes jaar cel en tbs, tegen haar man Ron T. werd een straf van zeven jaar geëist. Petra T. krijgt geen tbs, omdat zij volgens de rechter niet verminderd toerekeningsvatbaar is.

OM bestudeert het vonnis

Het OM wil het vonnis van de rechtbank eerst bestuderen en komt dan pas met een reactie. 'Maar wat wel duidelijk is, is dat het OM en de rechtbank heel anders over deze zaak denken,' zegt een woordvoerder.