Otters bij Nieuwkoopse Plassen krijgen eigen tunnels

Een otter.
Een otter. © archief Omroep West).
NIEUWKOOP - Otters bij de Nieuwkoopse Plassen kunnen zich binnenkort onder de weg door verplaatsen. De provincie Zuid-Holland heeft dat woensdag gemeld.
Een veilige oversteekroute van de Nieuwkoopse Plassen naar de Reeuwijkse Plassen is volgens de provincie nodig om zo de kans op het
te
.
Door de twee gebieden met elkaar te verbinden door middel van de aanleg van drie tunnels, hoeven de otters niet meer de weg over te steken. Langs de kant van de weg zijn rasters geplaatst, zodat ze bij de tunnel uitkomen.

'Dit voorkomt dure maatregelen'

SP-Statenlid Lies van Aelst reageert verheugd op het nieuws. Haar partij vroeg twee jaar geleden al aan de provincie om het welzijn van dieren altijd mee te nemen bij de aanleg en onderhoud van wegen. 'Dit voorkomt dat er achteraf relatief dure maatregelen nodig zijn. Tunnels aanleggen onder bestaande wegen is technisch lastiger en daardoor prijziger', aldus Van Aelst.
De aanleg van de drie tunnels en de 'uitstapplaatsen' voor de dieren in de Oude Rijn kosten de provincie in totaal drie ton. De provincie hoopt zo snel mogelijk met de aanleg te kunnen beginnen.