Financiële tegenvallers bij nieuwe bouwplannen Haags Spuikwartier

© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat geen winst maken op de grond in het Spuikwartier, zoals eerder gedacht, maar een verlies.
Dat
dat de Haagse wethouder Joris Wijsmuller wel aan de gemeenteraad heeft gezonden, maar niet is te vinden in het openbaar raadsinformatiesysteem.
Uit de stukken blijkt dat de gemeente nu een verlies van een miljoen euro gaat lijden op de grondexploitatie in het gebied. Dit terwijl eerder nog was uitgegaan van een winst van een miljoen euro en in het uiterste geval zelfs tien miljoen.

'Wethouder breekt belofte'

De SP in Den Haag maakt zich op basis van de nieuwe cijfers ernstig zorgen over mogelijke tegenvallers bij de uitwerking van nieuwe plannen voor het Spuikwartier. Volgens de partij 'breekt wethouder Wijsmuller nu al zijn belofte dat er geen cent extra naar dit prestigeproject gaat.'
En bovendien vreest raadslid Aisha Akhiat dat het hierbij niet gaat blijven. ‘Ik vind het zelf ook vervelend om te herhalen en ik word er ook wel moe van, maar wij hebben in het verleden steeds gezegd dat de prognoses te optimistisch waren. En nu krijgen we gelijk. De vraag is nu welke tegenvallers zich tijdens het bouwen nog zullen voordoen,’ zegt zij.

Reden nog geheim

De reden voor de tegenvaller wordt niet openbaar gemaakt, die is vertrouwelijk aan de raad gestuurd. De SP in de Haagse raad noemt dit ‘een kwalijke zaak, vooral omdat deze stad vreselijke ervaringen heeft met uit de hand gelopen prestigeprojecten', aldus raadslid Aisha Akhiat. De SP zegt te gaan eisen dat de oorzaken van de risico's nu alsnog openbaar worden gemaakt.
In een andere brief aan de raad zijn wel aanknopingspunten te vinden voor de tegenvallende grondexploitatie. Daarin schetst Wijsmuller namelijk een aantal reden voor het aanpassen ervan. Zo wordt er simpelweg minder gebouwd dan eerder gedacht. Met als gevolg dat er bijvoorbeeld aan de Turfmarkt een extra plein komt. Verder zou de kwaliteit van de inrichting van het gebied van een hoger niveau worden en wordt een fontein die er komt ‘van een hoger kwaliteitsniveau’.

Dak van garage moet versterkt

Bovendien moet het dak van de garage onder het Spuiplein worden versterkt. Dat is nodig om het mogelijk te maken dat straks ook taxibusjes bezoekers naar het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) kunnen rijden.
Vorige week werd al duidelijk dat de VVD en het CDA grote moeite hebben met de plannen van wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). Omdat er 88 sociale huurwoningen in het gebied komen, moet de gemeente financieel bijspringen. Dat kost de stad ruim een miljoen euro. Hiervoor wordt geld gehaald uit een potje dat is bestemd voor het stimuleren van sociale woningbouw.

Gevolgen voor OCC onderduidelijk

Het is niet duidelijk of door de lagere grondexploitatie ook de bouw van het OCC zelf duurder wordt. Na de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar geleden werd het oude plan voor het cultuurpaleis afgeblazen en werd een nieuw ontwerp gemaakt voor een kunst- en cultuurcentrum. Dat is goedkoper dan het oude plan.
De gemeente was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.