Meelfabriek in Leiden krijgt na jaren van verval eindelijk opknapbeurt

LEIDEN - De oude Meelfabriek in Leiden staat al sinds 1988 leeg, maar daar komt verandering in. Het hele monumentale industriële complex krijgt de komende jaren een facelift. Het bouwwerk krijgt een hotel, luxe appartementen, studentenwoningen en ruimte voor kunst en cultuur. En de belangstelling van potentiële kopers is groot.
De eerste lofts die in de voormalige fabriek komen zijn al verkocht en binnenkort zullen de bouwvakkers aan de slag gaan. Na jaren van verval en leegstand opent de Meelfabriek haar deuren dus weer voor de stad. Leidenaar en eigenaar Ab van der Wiel is er blij mee. Na een politieke strijd, procedures en crisis kan hij nu eindelijk zijn droom verwezenlijken.

LEES OOK: Huigpark in Leiden wordt opgeknapt door Leidenaren

‘Het voelt een beetje alsof je je kindje verkoopt na zoveel jaar’, zegt Van der Wiel. ‘Dat je afscheid moet nemen waar je je ziel en zaligheid in hebt gestoken. Daarom vind ik het ook belangrijk dat er nu mensen in komen die het ook echt waarderen.'

Slopen of behouden?

De Meelfabriek is één van de laatst overgebleven industriële monumenten van Leiden. Jaren geleden was er veel discussie over de toekomst van het complex: moest het gesloopt worden of, gezien de rijke historie, toch bewaard blijven? Uiteindelijk werd gekozen voor het laatste.

Toch duurde het daarna nog jaren voor de plannen definitief werden en toen volgde de economische crisis. Het is de verwachting dat het hele complex in 2021 helemaal af is.
Meer over dit onderwerp:
Meelfabriek Leiden Industrieel
Deel dit artikel: