‘Plan om ADO te redden met gemeentesteun was onhaalbaar’

DEN HAAG - Het plan om ADO te redden met financiële steun van de gemeente was onhaalbaar. Gemeenten mogen simpelweg geen steun verlenen aan bedrijven.
Dat stellen veel politieke partijen in de Haagse gemeenteraad in een reactie de uitlatingen van de voormalig grootaandeelhouder van de voetbalclub Mark van der Kallen. Hij wilde bijna twee jaar geleden de club verkopen en was al in gesprek met de huidige eigenaar, United Vansen van Wang Hui toen een ander plan ontstond.

Dat hield in dat een stichting de club zou kopen van Van der Kallen. De gemeente zou dan financieel moeten bijspringen, door die stichting een lening te geven van 6 miljoen euro tegen een lage rente. Op die manier zou de club in Haagse handen kunnen blijven.

Koudwatervrees

Maar dat ging dus niet door. Van der Kallen baalt daar nog steeds van. Hij zegt dat de gemeente wel heel veel geld aan bijvoorbeeld cultuur uitgeeft, maar niet de vele duizenden mensen die van sport genieten wil helpen. ‘Dit is een project waar honderdduizenden mensen plezier aan beleven. Waarom zou dat niet kunnen? Dat ontgaat met echt volledig. Ik vind dat echt koudwatervrees.’

LEES OOK: Mark van der Kallen verbaasd over financiële problemen ADO: 'Directie moet zijn werk gaan doen'

De gemeente reageert kort op het idee. ‘Het is niet in het belang van ADO om te reageren. En het belang van ADO staat voor de gemeente op dit moment voorop,’ zegt wethouder Tom de Bruijn (D66, financiën)

Prullenbak

Alle coalitiepartijen in de Haagse raad verwijzen deze oplossing echter naar de prullenbak. Zij zeggen allemaal dat ADO een bedrijf is en dat de gemeente dat simpelweg geen financiële steun mag verlenen. ‘De gemeente is geen bank, meneer Van der Kallen,’ aldus bijvoorbeeld VVD-raadslid Monique van der Bijl. ‘Dat doen wij niet. Daar zijn wij gewoon niet voor. Je kunt als gemeente niet zomaar een bedrijf geld gaan lenen. Dat is oneerlijke concurrentie.’


Meer over dit onderwerp:
ADO Redding Gemeente Stichting Mark van der Kallen
Deel dit artikel: