Zitting zaak Wilders: advocaat Knoops wil schorsing

Geert Wilders tijdens de eerste zitting van het tweede proces tegen hem.
Geert Wilders tijdens de eerste zitting van het tweede proces tegen hem. © ANP
DEN HAAG - Onder grote belangstelling is vrijdag de regiezitting van de strafzaak tegen Geert Wilders begonnen. Die wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Wilders is zelf aanwezig.
De zaak gaat over de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie
de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.
Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders.
Tekst loopt door onder video
Volgens de aanklager was dat moment goed voorbereid en bewust gepland. Uit getuigenverklaringen van aanwezige PVV-aanhangers 'bewust scherp is neergezet'. Vooraf was er nog zorg of het publiek 'juist zou reageren'. Een medewerker heeft het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met 'minder, minder, minder'.

Discriminatieverbod en de vrijheid van meningsuiting

Volgens de aanklager staan twee fundamentele rechten in dit proces tegenover elkaar. Het discriminatieverbod en de vrijheid van meningsuiting. Hij benadrukt dat vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. Een politicus heeft daarom een bijzondere verantwoordelijkheid om de wet niet te overtreden, meent de officier van justitie.

Advocaat Wilders wil zaak schorsen

De advocaat van Geert Wilders wil dat de strafzaak tegen de PVV-leider voorlopig wordt geschorst. Hij wil eerst onderzoek naar het lekken van zijn concept-pleitnota naar het AD.
Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een 'enorme bende' en 'een farce'. 'De vrijheid van de verdediging is in het geding', benadrukte advocaat Geert-Jan Knoops vrijdag tegen de rechtbank. 'Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat.'

Werkzaamheden niet onbelemmerd verrichten

'Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten', concludeert Knoops. 'De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd.'