Wethouder Wijsmuller: Aanpassing cijfers Haags Spuikwartier zorgen niet voor problemen

DEN HAAG - De financiële aanpassingen van de grondexploitatie van het Haagse Spuikwartier, hebben geen enkele gevolgen voor de totaal kosten van de bouw van een nieuw onderwijs- en cultuurcentrum (OCC) in het centrum van de stad.
Dat komt door de manier van aanbesteden. De
-  Boele & van Eesteren/Visser & Smit Bouw - draagt alle risico's. Dus als het complex eventueel duurder wordt, heeft dat geen gevolgen voor de gemeente.
Dat zegt wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) in een reactie op de waarschuwing van de SP in de gemeenteraad dat de grondexploitatie minder gunstig uitvalt dan eerder gedacht.

Gemeente zou verlies maken

In plaats van een winst van ongeveer een miljoen euro en maximaal zelfs tien miljoen, zou de gemeente nu een verlies maken op de grond van ongeveer een miljoen. Dat blijkt volgens de partij uit stukken die naar de gemeenteraad zijn gezonden.
Wijsmuller zegt echter dat er geen sprake is van een verrassing. ‘Bij grote projecten maak je aan het begin een raming, een schatting. Als je dan een stapje verder bent en de plannen concreter worden, maak je een herziening. Dan komen die plussen en minder er wat anders uit te zien. En dat doen we ook voor het Spuikwartier,’ zegt hij.

Geen problemen

Volgens hem komt de gemeente ook niet in de problemen door de aanpassing van die cijfers. ‘We hebben een resultaat en dat blijft keurig netjes binnen de afspraken die we met de gemeenteraad in 2014 hebben gemaakt,’ zegt de wethouder. ‘We blijven keurig binnen de kaders. Ik maak me daar geen zorgen over. Sterker: ik ben heel blij dat we nu ook extra geld hebben kunnen vinden voor extra kwaliteit op het Spuiplein, voor groen en dat we verschillende typen woningen kunnen bouwen, van heel duur tot sociale huur.