Geert Wilders vraagt Haagse rechter zich terug te trekken

Rechter Elianne van Rens (links) met Geert Wilders op de voorgrond
Rechter Elianne van Rens (links) met Geert Wilders op de voorgrond © ANP
DEN HAAG - Geert Wilders wil dat rechter Elianne van Rens van de Haagse rechtbank zich terugtrekt uit de behandeling van zijn rechtszaak. Volgens Wilders heeft Van Rens in het tv-programma Kijken In De Ziel kritiek geuit op de standpunten van de PVV.
Ook zou Van Rens in het programma de wraking van de rechter in het vorige proces tegen Wilders hebben bekritiseerd. 'Er is in heel Nederland één rechter geweest die openlijk kritiek heeft geuit. Uitgerekend tegenover die rechter, sta ik hier vandaag. Ik hoop dat u begrijpt dat ik er weinig vertrouwen in heb', zei Wilders in de rechtbank.
Geert Wilders deed het opmerkelijke verzoek tijdens zijn slotwoord. Geert Wilders zei verder dat de vrijheid van meningsuiting het 'enige is dat ik nog heb.' De politicus vindt het daarom  een schande dat hij voor de rechtbank moet verschijnen.

'Minder Marokkanen'-uitspraak

Het spraakmakende proces gaat over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.