Judoka Anicka van Emden is blij: bestuurslid Deborah Gravenstijn weg, directeur Henry Bonnes terug

DEN HAAG - De open brief van vijf topjudoka's, waaronder de Haagse Anicka van Emden, heeft ertoe geleid dat bestuurslid topsport Deborah Gravenstijn tijdelijk is opgestapt bij de Nederlandse judobond (JBN).
'Dat ik uiteindelijk toch heb besloten om tot 31 december terug te treden uit het bestuur van de JBN heeft alles te maken met het standpunt dat vijf judoka's via de media innamen. Daarin werd mijn integriteit als bestuurslid topsport in twijfel getrokken', betoogt de drievoudige olympiër in een uitgebreide verklaring over haar besluit.

LEES OOK: Anicka van Emden niet blij met nieuwe onrust bij judobond

Op verzoek van Van Emden, Dex Elmond, Henk Grol, Kim Polling en Marinde Verkerk blijft directeur topsport Henry Bonnes, nu Gravenstijn is teruggetreden, toch aan. Het vijftal drong woensdag in een open brief aan op het vertrek van Gravenstijn en op het aanblijven van Bonnes, die afgelopen maandag zijn functie neerlegde vanwege een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur.

Met de Olympische Spelen voor de boeg, moet de rust terugkeren in de judowereld. 'Rio is dichtbij, er is veel te doen. Nu het weer om de sport en de sporters gaat vraag ik eenieder om in de voorbereiding de broodnodige rust te respecteren. We gaan met elkaar hard aan de slag om het jaar 2016 voor het judo in Nederland op vele fronten een goed vervolg te geven', vindt Bonnes.

Respect

'We hebben als bond en judosport een hele zware week achter de rug. Een week ook waarin soms zonder respect over Deborah is gesproken. En juist respect is één van de belangrijkste kernwaarden van onze sport. Het is moedig van Deborah om dit besluit in het belang van de rust binnen de judowereld te nemen. De aandacht dreigde te gaan naar individuen en moet gaan naar de Road to Rio en een succesvolle centralisatie', aldus JBN-voorzitter Willem-Jan Stegeman.

Stegeman was tot ruim een week geleden wethouder in Alphen aan den Rijn maar nam per direct ontslag vanwege een kritisch rapport over zijn functioneren als voorzitter en politiek-portefeuillehouder van de sociale werkplaats in Alphen. 'Onder leiding van Henry gaan we ons nu weer richten op datgene dat echt belangrijk is met als hoogtepunten de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de start van het fulltime programma op Papendal.'
Deel dit artikel: