4 jaar cel voor beachvolleyballer Steven van de V. uit Den Haag wegens verkrachting minderjarige

© ANP
DEN HAAG - Steven van de V., de 21-jarige beachvolleyballer uit Den Haag, moet 4 jaar de cel in. Dat heeft een Britse rechtbank maandag bepaald. Van de V. krijgt de straf voor de verkrachting van een toen 12-jarig Engels meisje.
Van de V. werd
aan seks met het meisje, dat hij had leren kennen via Facebook en Snapchat. In augustus 2014 reisde hij naar Engeland, speciaal om haar te ontmoeten. Zij was toen 12, hij was 19 jaar. Van de V. wist hoe oud het meisje was, toch hadden ze verschillende keren seks.
De zaak kwam aan het licht toen het meisje naar een kliniek ging om een morning afterpil te halen. Omdat het meisje nog geen 13 jaar was, onderzocht de kliniek de zaak en die leidde uiteindelijk naar de Hagenaar. Omdat het meisje zo jong was, geldt dat in Groot-Brittanië voor de wet als verkrachting, ook al stemde ze ermee in.

Niet aanwezig

In de rechtszaal van het Aylesbury Crown Court, net buiten Londen, was Van de V. zelf niet aanwezig. Hij volgde de zaak via een videoverbinding. De ouders en zus van Van de V. waren wel in de rechtszaal aanwezig, samen met hun Britse advocaat.
Volgens zijn advocaat heeft Van de V. er spijt van en hadden de twee een liefdevolle relatie. Via de videoverbinding was te zien dat de Haagse verdachte zijn tranen niet kon tegenhouden. 'Ze was te jong om te beslissen om seks te hebben', erkende hij.

Suïcidaal
Het meisje verklaarde tegenover de politie dat ze boos is op Van de V., maar dat ze ook nog gek op hem is. Ze is suïcidaal en emotioneel in de war.
Omdat Van de V., die geen strafblad heeft, een bekentenis aflegde, spijt heeft betuigd voor zijn daden en zijn volledige medewerking heeft verleend, is er volgens de rechter sprake van verzachtende omstandigheden. Ook benoemde de rechter in deze 'moeilijke zaak' de rol van de media, die de Hagenaar als verkrachter wegzetten.

Veroordeling

Naast de celstraf komt Van de V. op een Britse lijst van zedendelinquenten. Ook mag hij geen contact hebben met kinderen onder de 18 jaar, tenzij er ouders bij aanwezig zijn.