Aanslagen België: wat vertel je kinderen?

DEN HAAG - Hoe vertel je kinderen over de aanslagen in Brussel van dinsdag? Psychotherapeut Kirsten Hauber van de jeugd-GGZ instelling De Jutters uit Den Haag heeft enkele tips.
‘Luister goed naar je kind, en laat het zelf vragen stellen. Soms wil een kind heel veel weten, maar geregeld zie je ook dat een kind aan één antwoord genoeg heeft. Als dat zo is, moet je niet nog meer informatie gaan geven. Wacht gewoon even af of er nog meer vragen komen’, zegt Hauber.
De leeftijd van het kind is ook belangrijk, maar zegt niet alles. ‘Het ene kind kan meer aan dan het andere. Als ouder weet je vaak wat je kind aankan, dus ook of je ze vanavond naar het jeugdjournaal moet laten kijken of niet’.

'Het is heel uitzonderlijk'


Als ouder moet je wel de waarheid vertellen, maar filter de informatie die je geeft. Kirsten Hauber: ‘En relativeer ook. Zeg tegen kinderen dat het heel uitzonderlijk is dat zo’n aanslag wordt gepleegd. Zorg ervoor dat kinderen zich veilig voelen.  Je hoeft niet heel concreet te zijn, maar vertel bijvoorbeeld dat in Nederland alles goed in de gaten wordt gehouden’.
Op de Belgische opvoedwebsites Zitdazo.be en Klasse.be staan soortgelijke tips onder elkaar.