Voedingscentrum Den Haag adviseert: een keer peulvruchten per week, minder vlees

Kinderen eten een appel.
Kinderen eten een appel. © ANP).
DEN HAAG - Voor een gezond eetpatroon moeten mensen iedere week een keer peulvruchten eten en minderen met vlees, vooral rood vlees. Dat staat in de nieuwe Schijf van Vijf, die het Voedingscentrum in Den Haag dinsdagochtend publiceerde. In de Schijf van Vijf zijn de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad verwerkt.
Het
raadt nu aan per dag 250 gram groente te eten. Dit is 50 gram meer dan in de vorige Schijf van Vijf stond. Waar voorheen het advies was: twee keer per week vis waarvan één keer vette vis, is dit nu teruggebracht tot eens per week vette vis. Verder adviseert het Voedingscentrum per dag 25 gram ongezouten noten en drie koppen groene of zwarte thee.
Vruchtensap wordt niet langer aanbevolen. Eerder werd een glas vruchtensap nog aangeraden om de fruitconsumptie op te krikken, maar in de nieuwe Schijf van Vijf wordt het eten van fruit gezonder gevonden dan het drinken van sap.

Vruchtenhagel

In de Schijf van Vijf zijn snoep, snacks, koeken, vleeswaren en zoet broodbeleg niet opgenomen. Dat betekent niet dat mensen dit niet moeten eten, benadrukt het Voedingscentrum. 'Maar probeer het niet te vaak te doen, bijvoorbeeld hooguit drie tot vijf keer per dag iets kleins (vruchtenhagel op de boterham, een lepel satésaus bij de kipspies), en maximaal drie keer per week een grotere snack (croissant, klein zakje chips, stuk taart). Alcohol wordt ook niet aangeraden, maar voor wie het niet kan laten: maximaal één glas per dag.
Over het algemeen geldt dat onbewerkte producten gezonder zijn dan bewerkte producten. Die laatste bevatten vaak meer suiker, zout of verzadigd vet.