Storingen bij opening V&D-winkels Alphen aan den Rijn en Naaldwijk

NAALDWIJK - V&D-liefhebbers kunnen vanaf deze woensdagochtend hun hart ophalen. Om 10.00 uur zouden de winkels in Alphen aan den Rijn, Naaldwijk en Delft voor enkele weken opengegaan. Maar de winkels konden nog niet open door een storing. De eerste klanten stonden al een anderhalf uur voordat de zaak open ging voor de deur.
De V&D in Delft kon iets na 11.00 uur open. Er stonden 70 tot 100 mensen voor de deur te wachten. Ook de winkel in Alphen ging om 11.00 uur open. Het filiaal in Naaldwijk volgde een half uur later. Meerdere winkels in Nederland hadden last van de storing, waardoor de kassa's het niet deden.





De restvoorraden van de failliete warenhuisketen worden de komende weken verkocht. De grootste warenhuisketen van Nederland ging vorige maand definitief ten onder, nadat een doorstart onhaalbaar was gebleken.

Koopjesjagers in de rij voor V&D Naaldwijk

Anderhalf uur voordat de winkel in Naaldwijk openging, stonden de eerste klanten al voor de zaak. Ze dachten dat de zaak om 9.00 uur open zou gaan, zoals op de website stond. Maar er hing een briefje op de deur met de tekst dat de zaak om 10.00 uur de deuren opent. 'Ik vind het geen stijl', zegt een vrouw boos. 'Zeg dan niet op de site dat je om 9.00 uur open gaat.'
Maar ze blijft wel wachten. 'Ik koop hier altijd nylons', legt ze uit. 'Die zijn heel fijn. En goedkoper dan in sommige andere zaken.' 'Ik kom voor schoolspullen', vertelt een andere vrouw. 'En ik kom voor de kinderkleding', vertelt weer een andere klant. 'Ik heb er drie. Ik wil even kijken of ik alvast voor de zomer mijn slag kan slaan. En zo meteen de V&D een beetje kan helpen.'


Donderdag openen de filialen in Leiden, Zoetermeer, Leidschendam en Den Haag hun deuren en vrijdag heropenen als laatste in onze regio de winkels in Gouda en Rijswijk. Op 23 april sluit de laatste V&D-winkel definitief de deuren.

Forse toename winkelleegstand

CoolCat-topman Roland Kahn kreeg geen lening omdat hij geen tweede topondernemer aan zich wist te binden. Dat eiste de bank. Supermarktconcern Jumbo lijfde wel de La Place-restaurants van V&D in. De opbrengst van de restverkoop gaat naar de schuldeisers. Die hebben zo'n 100 miljoen euro aan vorderingen uitstaan.
Het faillissement van V&D veroorzaakt een grote toename van de winkelleegstand. Volgens vastgoedadviseur Colliers International is de leegstand in Den Haag opgelopen van 7 naar 15 procent en in Leiden van 8 naar 16 procent.
In Leidschendam is de situatie nog extremer. Daar staat nu 26 procent van de winkeloppervlakte leeg. Dit was 10 procent. Begrijpelijk, volgens onderzoeker Bart Stek van Colliers. 'V&D had namelijk enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer.'

Leon van der Zanden

Door het faillissement van V&D kwamen 8000 mensen op straat te staan. Speciaal voor hen organiseerde cabaretier Leon van der Zanden dinsdag een gratis voorstelling in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Eerder hield hij ook al zo'n speciale V&D-voorstelling in Eindhoven.