Instellingen

Koning Willem-Alexander bezoekt Schilderswijk en Transvaal in Den Haag

© Maarten Brakema

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een informeel werkbezoek gebracht aan de Haagse Schilderswijk en Transvaal. De koning bezocht onder meer de Haagse Markt en timmerwerkplaats Het Ambacht.

Het nieuws van het bezoek van de koning ging als een lopend vuurtje door de Haagse wijken. Op de Haagse Markt stonden veel mensen geïnteresseerd en verbaasd te kijken toen hij samen met burgemeester Van Aartsen

nam. 'Leve de koning', klonk het uit volle borst.

Veel bezoekers vonden het goed dat de koning zijn gezicht laat zien zo na de aanslagen in Brussel. 'Hij geeft een goed voorbeeld. We moeten ons niet bang laten maken', zei een bezoekster.

Gesprekje met visboer

Visboer Karim Abarkane op de Haagse Markt wist niets van een bezoek van de koning af. Het maakt mij niet uit of er een minister of koning langskomt, voor mij is het een dag als alle andere', lachte hij naar Omroep West-verslaggeefster Marjolein van den Berg. De koning nam de tijd om een gesprekje aan te knopen met de mannen in de viswinkel.


Ook groenteboer Gerrit Ravensbergen wist niet wat hem overkwam. 'Ik stond te trillen op mijn benen', zei hij. 'Als mijn moeder dit had geweten! Ik zou wel zenuwachtiger zijn geweest als ik wist dat hij zou komen.'

Ravensbergen vond het leuk om oog in oog met de koning te staan. 'Hij is heel erg geïnteresseerd. Het is de majesteit natuurlijk maar het is een hele normale man. Hij vroeg hoe wij hier kwamen op de markt. Ik heb verteld dat m'n vader hier begonnen is.'


De marktkooplieden vertelden de koning in een gesprek hoe trots ze zijn op de Haagse Markt. Zeker nu hij is gerenoveerd. Ze zeiden ook dat ze hopen dat hij nu wordt overkapt. De kooplieden vonden dat hij goed op de hoogte was van wat er speelt in de wijk en dat hij vaak met de nodige humor en gevoel vragen stelt.

Hij mag vaker komen

Na het bezoek aan de markt ging de koning en zijn gevolg naar timmerwerkplaats Het Ambacht. Daar krijgen jongeren tussen de 18 en 27 jaar, die om uiteenlopende redenen moeilijk of nooit aan het werk zouden komen, deskundige leiding om aan hun toekomst te werken. 'Hij mag hier vaker komen', lieten de jongeren weten.

Speciaal voor de koning werd er in hetzelfde pand een boksdemonstratie gehouden bij boksschool Choukoud Gym. Al sinds jaren kunnen de jongens en meisjes hier op een laagdrempelige manier trainen. Ook hier het een totale verrassing voor de groep dat de koning op bezoek kwam.


Vrije samenleving

Het geheime bezoek was al langer gepland, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. 'Vanwege de aanslagen in Brussel is dit bezoek van extra belang', zo zei de koning woensdag. 'Iedereen die in Nederland woont, ongeacht de herkomst, moet meedoen aan onze vrije samenleving. We moeten onze rug recht houden tegen terrorisme.'

Zowel de Schilderswijk als Transvaal zijn de afgelopen tijd negatief in het nieuws geweest. Onder meer vanwege de rellen rondom de dood van Mitch Henriquez en mogelijk radicaliserende jongeren.