Standbeelden met een mondkapje? Geen zorgen; het is donderdag Wereld Stop Tuberculose Dag

REGIO - Kijk niet raar op als je donderdag door Den Haag, Gouda of Zoetermeer loopt en plotseling een mondkapje ziet op verschillende standbeelden. Morgen is het namelijk Wereld Stop Tuberculose Dag. En met deze ludieke actie vraagt het KNCV Tuberculosefonds door het hele land aandacht voor de ziekte.
'Wereldwijd sterven er dagelijks 4.000 mensen aan tuberculose. Daar willen we graag aandacht voor vragen', zegt communicatiemedewerker Irma Lamp. 'We hebben deze actie op touw gezet omdat mondkapjes hét symbool zijn voor tuberculose. Daarnaast zijn de mondkapjes een woordspeling; we moeten kappen met deze epidemie.'

Vrijwilligers gaan door het hele land standbeelden bekleden met mondkapjes. Ook in Den Haag gaan er mensen op pad. Maar niet ieder sculptuur wordt versierd. 'Deze actie is niet bij wet verboden als je het beeld niet stukmaakt en de bekleding er weer afhaalt. Daarom gaan de vrijwilligers ’s avonds weer op pad om de versiersels eraf te halen', zegt Lamp.

TBC-alarm

Naast de mondkapjes start het KNCV Tuberculosefonds ook met het TBC-alarm. Op de website www.tbcalarm.nl en social media staan korte feitjes over waarom het zo urgent is om tuberculose te bestrijden.

De Duitse medicus Robert Koch ontdekte op 24 maart 1882 de bacterie die tuberculose veroorzaakt, de zogenoemde tuberkelbacterie. Voor deze ontdekking ontving hij in 1905 de Nobelprijs voor de Geneeskunde.
Deel dit artikel: